نيني سايت
ارائه خدمات روانشناسي

ترس از بيماري اختلال اضطرابي است كه با نام خود بيمارپنداري نيز شناخته شده است. اين افراد دچار وسواس فكري و هراس شديد از بيماري هستند و در رابطه با سلامت روان‌شان دائما در حال شك و نگراني‌اند. نسبت به بدنشان اعتماد ندارند و به خود عذاب مي‌دهند. عذاب وارده را به اطرافيان نيز منتقل مي‌كنند. ترس از بيماري نوعي اختلال اضطرابي است كه فرد دائم و به طور مكرر به پزشك مراجعه مي‌كند. از نشانه هاي اين اختلال مي‌توان به تعريق، سرگيجه، اضطراب، افسردگي و … اشاره كرد. علل فوبياي بيماري در هر كس فرق دارد. مثلا برخي افراد به دليل ژنتيك به اين بيماري مبتلا مي‌شوند و برخي با وجود تجربيات تلخ گذشته مبتلا به اختلال ترس از بيماري شده اند.

منبع: ترس از بيماري | راه هاي غلبه بر فوبياي بيماري

درمان هاي متفاوتي بنا به دليل و علت اختلال فوبي بيماري در نظر گرفته شده است. روانكاوي براي افرادي در نظر گرفته شده است كه در گذشته تجربيات تلخي داشته اند. دارو درماني در صورت شدت اختلال ترس از بيماري تجويز مي‌شود و طرحواره درماني براي كاهش شدت علائم هيجاني افراد انجام مي‌شود. اما به طور كل درمان شناختي – رفتاري بهترين روش درماني است. براي درمان حتما به روانشناسان و مشاورين مراجعه كنيد.

ترس از بيماري

ترس از بيماري يا خود بيمار انگاري يكي از انواع اختلالات اضطرابي است. در اين اختلال فرد هميشه نگران است كه مبادا دچار بيماري خطرناكي باشد و از اين بابت بي اطلاع بماند. اين افراد عموما هر هفته خود را به چكاپ هفتگي دعوت مي‌كنند. اين افراد فوبياي بيماري جسماني و رواني دارند، همچنين در زمينه هاي مختلف زندگي شايد به ناتواني و بهم ريختگي دچار شوند.

افراد مبتلا به اين اختلال دائم در حال مراجعه به پزشك هستند تا از وضعيت سالم خود اطمينان حاصل كنند. زماني كه از وضعيت سالم خود مطلع مي‌شوند آرام مي‌گيرند اما با بروز كوچك ترين نشانه به پزشك مراجعه مي‌كنند. حتي در موارد شديد بالا افراد با اين اختلال به مصرف خودسرانه دارو مي‌پردازند كه باعث بروز بيماري در افراد مي‌شود.

علائم ترس از بيماري

افراد مبتلا به اين بيماري فعاليت هاي بدني مانند كاهش و افزايش ضربان قلب، كم و زياد بودن ادرار، سردردهاي معمولي، تعريق، بي خوابي، بي اشتهايي، خستگي، آبريزش بيني، جوش و … را نشانه هاي مشكلات در سلامت روان برداشت كنند. فوبي بيماري در افراد بايد به طور مداوم 6 ماه ادامه داشته باشد. و فرد در اين 6 ماه به سلامت روان و جسماني خود شك داشته باشد. علائم ترس از بيماري در افراد با نشانه هاي زير بروز پيدا مي‌كند.

  • اختلال در زندگي روزمره
  • خيال داشتن بيماري هاي جدي
  • برداشت هاي اشتباه از علائم جسماني
  • عدم مشكلات توهمي
  • مشكلات ذهني
  • جستجوي زياد در رابطه با علل بيماري ها
  • ترس و اضطراب شديد از بيماري با وجود اطمينان پزشكي
  • اضطراب
  • سرگيجه
  • تعريق
  • حالت تهوع
  • افزايش تپش قلب
  • مشكلات خواب
  • وسواس فكري
  • عدم حضور در جمع
  • عدم اطمينان كافي به تشخيص پزشك
  • درد مفصل
  • تمايل به مراجعه و بررسي مشكلات پزشكي
  • افسردگي
  • مشكلات روحي رواني

علت ترس از بيماري

فوبي بيماري اكثرا به دليل افسردگي و اضطراب بروز پيدا مي‌كند. اما اين اختلال در دسته هاي مختلف بروز پيدا مي‌كند كه در ادامه شرح داده ايم.

1. ژنتيك | ترس از بيماري

اولين علت بروز اختلال فوبي بيماري، ژنتيك است. افرادي كه به اين اختلال مبتلا هستند معمولا خانواده درجه 1 يا والديني دارند كه به اين اختلال مبتلا هستند. ژنتيك هميشه اصلي ترين عامل بروز بيماري ها و اختلالات است.

2. فوبياي بيماري | وجود تفكر فاجعه انگارانه

افرادي كه تفكر فاجعه انگارانه دارند هر چيزي را شبيه به فاجعه مي‌بينند. اين افراد زماني كه نشانه اي در بدن خود مي‌بينند سريعا به فاجعه ربط مي‌دهند و در نهايت باعث بروز اختلال ترس از بيماري مي‌شود.

3. بروز حس همدلي

حس همدلي و دلسوزي در زماني كه فرد مريض باشد تحريك مي‌شود. اين حس باعث مي‌شود تا فرد از كارهاي خود دست بكشد و بهانه بيماري آن را از كار دور مي‌كند. اين رفتار براي برخي افراد شيرين و جذاب است، در نهايت به مرور باعث بروز فوبي بيماري مي‌شود.

4. تجربه تلخ گذشته | ترس از بيماري

يكي از علل بروز اختلال ترس از بيماري تجربه تلخ گذشته است. افراد مبتلا به اين اختلال احتمالا در زندگي قبلا تجربه هاي تلخي را گذرانده اند. مثلا در خانواده مشكلاتي در رابطه با بيماري اطرافيان وجود داشته است و به موقع تشخيص داده نشده است. و به موقع درمان نكرده اند. در اصل فرد از اين موضوع ترسيده و هميشه نگران بروز بيماري در خود است.

5. وجود والدين بيش از حد دلسوز

والديني كه بيش از حد دلسوز و نگران فرزندان هستند، ريشه ترس از بيماري را در فرزندان خود پرورش مي‌دهند. اين نگراني ها باعث حساسيت بيش از حد فرزندان شده و ياد مي‌گيرند كه هميشه بايد نگران سلامتي خود باشند. در نهايت تمام اين حساسيت ها و نگراني ها باعث بروز فوبياي بيماري مي‌شود.

درمان ترس از بيماري

افرادي كه به فوبياي بيماري مبتلا مي‌شوند معمولا به روانشناس مراجعه نمي‌كنند و نشانه هاي خود را بيماري جسماني تلقي مي‌كنند. اين افراد به پزشك مراجعه مي‌كنند تا منبع نشانه ها و علائم خود را پيدا كنند. افراد مبتلا به اختلال ترس از بيماري از استرس و اضطراب رنج مي‌برند و معمولا به اختلالات و مشكلات روحي رواني مبتلا هستند. درمان اين بيماران بايد از طريق روان درماني انجام شود و در برخي از شرايط كه اين نشانه ها شديد تر مي‌شود بايد روان درماني را با دارو درماني همراه كرد. در ادامه به درمان اختلال ترس از بيماري اشاره كرده ايم.

1. درمان شناختي – رفتاري (CBT)

اصلي ترين روش درمان اختلال ترس از بيماري، درمان شناختي – رفتاري است. از بين تمامي درمان ها اين روش بهترين عملكرد را ارائه مي‌دهد. در روش CBT درمانگر روش هاي كنترل و مديريت استرس را به مراجعه كننده آموزش مي‌دهد. هم چنين فرد را آگاه مي‌سازد كه باورهاي اشتباه و طرز فكر نادرستي دارد. پس از شناخت باورهاي اشتباه، رفتار و باور درست را جايگزين مي‌كند.

2. طرحواره درماني براي ترس از بيماري

طرحواره درماني رويكردي در روانشناسي است. اين رويكرد يكپارچه نگر براي درمان اختلال فوبياي بيماري نيز استفاده مي‌شود. طرحواره درماني در اين بيماري به دليل كاهش شدت هيجان گذشته است.

3. روانكاوي براي درمان فوبياي بيماري

روانكاوي يكي از روش هاي درماني براي اختلال ترس از بيماري است. در اين روش درمانگر به ريشه يابي و دليل بروز اين اختلال مي‌پردازد. روانكاوي روش درماني است كه به گذشته فرد سفر كرده و با جستجوي ناخود آگاه دليل فوبياي بيماري را پيدا خواهد كرد.

4. دارو درماني براي ترس از بيماري شديد

دارو درماني در موارد خيلي شديد اختلال ترس از بيماري انجام مي‌شود. از داروهاي مهار كننده انتخابي بازجذب سروتونين مانند فلوكستين و ونلافاكسين استفاده مي‌شود. البته دارو درماني بايد همراه با روان درماني باشد.

كلام آخر

ترس از بيماري به دلايل مختلفي از جمله عوامل ژنتيكي و عوامل محيطي بستگي دارد. درمان هاي مختلفي نيز براي درمان اين اختلال در نظر گرفته شده است كه بر اساس تشخيص روانشناس صورت مي‌گيرد. علت اصلي اين اختلال اضطرابي است كه فرد را به خود دچار كرده و زندگي او را به طور كل مختل كرده است.

روانشناسان با ارائه راهكارهاي متفاوت و آموزش كنترل استرس و اضطراب به افراد كمك مي‌كنند. مركز مشاوره ذهن نو به صورت حضوري و تلفني به مراجعان خدمات ارائه مي‎دهد. براي‌كسب اطلاعات بيشتر با شماره زير تماس حاصل فرماييد.

براي دريافت مشاوره در زمينه ترس از بيماري مي‌توانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني از طريق شماره 02191002360 با برترين متخصصان در مركز مشاوره روانشناسي ذهن نو تماس حاصل نماييد.

سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد

تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل

سراسر كشور :9099070354

جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري

شماره تماس با موبايل : 02191002360

منبع: ترس از بيماري | راه هاي غلبه بر فوبياي بيماري

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/12/1  ] [ ۱۵ ] [ ninimind ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 7
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب